När allt började

När allt började

Idag är skor en sorts accessoar och prydnad för oss människor, förutom att skornas funktion är skydda våra fötter och att hålla dom varma så använder vi skor idag även som en prydnad. Men hur började egentligen allt? Och när kom människan på denna fantastiska uppfinning? Historikerna har hittat skor som varit tillverkade redan 8000 år före Kristus men forskarna tror att människan använt sig av fotbeklädnad mycket tidigare än så.

Man har hittat grottmålningar som tyder på att någon sorts fotbeklädnad användes på den tiden, fotbeklädnad som bestod av djurhud eller päls, syftet med dessa fotbeklädnader var att skydda fötterna. Man kan säga att dessa var mer som dagens strumpor än skor men på den tiden var detta det bästa alternativet för att skydda fötterna när dom skulle ut på jakt eller ta sig från en plats till en annan.

Även i Egypten har man hittat väggmålningar som avbildar skomakare med sina sylar, dessa målningar är över flera tusen år gamla. Runt 3400 år före Kristus använde Egyptierna sig av sandaler gjorda i läder eller av papyrus och redan på den tiden hade man även skor för olika ändamål, till exempel så använde sig slaktare av hög klackade skor för att kunna gå på smutsiga golv. Skor har också alltid genom tiderna varit något som används som en accessoar av människor och detta ser man även tydligt i människans historia då skorna visade även vilken status man hade i samhället på den här tiden i Egypten och så var det även i Romerska riket. Genom att bära sandler med remmar och spännen visade man sin status. Ju högre upp remmarna gick, ju högre status hade man på den tiden.

En annan typ av kända skotyper är mockasinen som har hittats i Nordamerika och som användes av Indianerna för flera tusen år sedan. Både män, kvinnor och barn bar mockasiner, dom var alla i samma stil men redan på denna tid hade man varierande storlekar. Mockasinerna var oftast gjorda av gravat hjortskinn och för att skydda den som bar skorna och för att ge en andlig vägledning så brukade man utsmycka skorna med heliga symboler. För Indianerna var skor något som både skyddade fötterna och något som också skyddade dom spirituellt.

Världens äldsta sko: Sveriges Radio har hittats i en grotta i de Armeniska bergen, fyndet är från cirka 3500 år före Kristus. Detta fynd som är gjort av läder har även skosnören som fortfarande satt kvar när man hittade skon. Det är däremot osäkert om det är en skon har tillhört en man eller kvinna men eftersom det var en sko i storlek 37 så tror forskarna att den kan ha passat en man från den tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *