Tillverkning och fabriker

Tillverkning och fabriker

Skor kan konstrueras och tillverkas på många olika sätt, beroende på modell och behov.

Under medeltiden och fram till modern tid tillverkades skorna av trä, läder, halm, tyg och näver i Europa och under 1600-talet tog det ungefär två till tre dagar för att tillverka ett par stövlar. Stövelmakarna fick arbeta upp till 16 timmar per dag för att tillverka ett par stövlar på den tiden.

Det var inte fören 1700-talet i Englad då masstillverkning av skor kom till, då utförde olika arbetare enskilda arbetsmoment i stora skomakarverkstäder för att skapa skor.

Skorna på denna tid var mer mått anpassade efter varje individs fötter och i början av 1800-talet började partiskomakarna skapa skor som gjordes efter fasta storlekar. Då fick kunderna testa sig fram till att hitta den storleken som passade dom bäst, vilket även är den modell av tillverkning som vi har idag.

Tillverkningen av skor idag är betydligt mycket lättare då merparten av det flesta skor på marknaden sker till stor del maskinellt. I Sverige idag har vi dessvärre nästan inga skofabriker kvar då konkurrensen blev för stor med fabriker i andra länder och detta gäller även våra skomakeri utbildningar tråkigt nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *